Thaiföld-Malajzia-Szingapúr

 

2015. december 24. – 2016. január 9.

Ildi+Béla

Viki (21), Peti (19), Tomi (17), Andris (9), Kata (4)

Indulás

Mivel december 24-én délben indultunk, 23-án tartottuk nálunk a nagy családi karácsonyt. A karácsonyfát már korábban elhozta hozzánk a Jézuska, Kata nagy örömére, aki csak ült előtte hosszú percekig, csodálta a fényeket, díszeket – nagyon kedves látvány volt.  15 főre főztem, két hosszú asztalt terítettünk, felhoztuk a pincéből a tartalék étkészletet, becsomagoltuk az ajándékokat, kitakarítottunk… mindezt úgy, mintha nem másnap indulnánk a világ másik felére.

Hála Istennek szép közös karácsonyunk volt. A szokásos drukk elmaradt, minden jól sikerült, vidáman, egyszerűen ünnepeltünk. Sok szép ajándék került a fa alá, volt köztük meglepetés, és olyan is, amire már nagyon vágyott valaki, sok örömet szereztünk egymásnak.

Mindezzel együtt estére már nagyon fáradtak voltunk, ezért úgy döntöttünk, nem most pakolunk, inkább gyorsan lefekszünk, miután eltakarítottuk a vendégség után maradt romok nagy részét és holnap korán reggel majd bepakolunk,és már csak az utazásra koncentrálunk.

Ez így is lett. A repülőnk délben indult, 10-re kellett a reptéren lennünk, 9-re hívtuk a taxi(ka)t – mivel heten nem fértünk be egy autóba. Egy 7 fős család csomagjainak 2 hétre szóló összepakolása nagy kihívás. Nem volt ez másként most sem. Előkerültek a nagy hátizsákok és indult a vita: mi fér be és mit kell itthon hagyni. Sajnos be kell látnom, hogy velem volt a legtöbb probléma. A fiúk könnyedén összecsomagoltak 6 pólót, 10 alsógatyát, 2 rövidnadrágot és 1 papucsot. Vikivel sem volt gond, az egyetlen luxuscikk, amihez ragaszkodott, a mini hajvasaló volt – nos, azt könnyedén betuszkoltuk a ruhák közé. Sok helyet foglalt a gyógyszeres kistáska, a naptejek és a pipere: mivel folyadékot nem lehet a gépre felvinni, muszáj volt mindent a nagy hátiba csomagolni. A gyógyszerek között volt fájdalomcsillapító, hasmenés-gátló, erős hányás-hasmenés esetére ásványi anyagokat tartalmazó italpor, Katának, Andrisnak lázcsillapító, fertőtlenítő szer és ragtapasz. Vittünk magunkkal 50-es, 30-as és 10-es faktorszámú napvédő krémeket (hála értük a húgomnak, akinek megmaradtak még nyárról) és a piperébe kerültek a dezodorok, mini borotvahabok, borotvák a fiúknak, arckrém nekem.

2 nagy táskánk volt összesen: egy Vikinek, Petinek, Tominak és egy nekünk: Béci, Andris Kata és én. A hajszárítót megvétózták, a mini vasalóból nem engedtem (teljesen amatőr!), és hosszas könyörgésre bekerült a hajlakk (persze egyszer sem használtam, és útközben ott is hagytuk valahol). Szóval elég gáz vagyok.

Emellett volt egy kis hátizsákunk kézipoggyásznak… és ennyi. Mikor a taxik megérkeztek, csodálkoztak is a sofőrök!

A reptérre menet megvalósult egy régi álmom: azt mondtam a sofőrnek, hogy „kövesse azt az autót”! És bár mindent megtett, a másik taxis mégis meg tudott lépni, aztán kiderült, hogy mi vagyunk előrébb… nos, kalandos utunk volt.

Az első repülőút nem volt különösebben érdekes. Qatarral mentünk, egy luxus légitársasággal, ami elnyerte a világ legjobb légitársasága díjat is. Érthető: 300 db új repülőgépet rendeltek a következő évekre, a gépparkjuk átlagéletkora 5 év. A jelenlegi legnagyobb óriásgépből most 8 van nekik. A pilóta magyar volt. A 6 órás út alatt kaptunk enni-inni, az ülések háttámlájába épített képernyőn lehetett filmet nézni, zenét hallgatni, videojátékot játszani, vagy a műholdas kamerán figyelni, hol járunk éppen. A gyerekek jól elvoltak, még különösebben nem fáradtak el, este 6-kor (itthoni időszámítás szerint) értünk Dohába. Már sötét volt, mire leszálltunk, de szép képet nyújtottak a dohai felhőkarcolók.

Egy kissé feszített tempóban kerestük az átszállási lehetőséget: mindössze másfél óránk volt. A dohai reptér igen nagy, de a gyerekek örömére sok a mozgójárda, ami a kapukat köti össze egymással. A két kicsi végre felszabadultan szaladgálhatott a sok ülés után, boldogok voltak, kiabáltak, alig lehetett lecsendesíteni őket. Mikor odaértünk a kijelölt beszállókapuhoz, már szólították az utasokat: most az 5. zónában ülőket kérjük, most a 3. zónában ülőket… Mi csak néztünk: milyen zóna?! Aztán nagy nehezen rátaláltunk a beszállókártyán, de addigra persze a mi zónánk már beszállt. Sebaj, mentünk mi is. Hát ez egy akkora gép volt…! 2 teljes emeletes, 517 férőhelyes, egy kisebb falu lakosságának megfelelő mennyiségű stewardessel. Mi a 74. sorban ültünk, és mögöttünk volt még 2 zóna (meg felettünk egy második szint). Airbus A380-800.

Bevallom, nem szeretem a repülést, félni is szoktam, ha turbulenciás az út, de ezen a gépen semmit nem lehetett érezni! 12 szék egy sorban!Középen 4 ülés, a két szélen az ablakoknál 4-4, és ellátva minden kényelemmel: takaró, kispárna zokni, fogkefe, alvómaszk, füldugó. Dönthető ülések, választható menü, a gyerekeknek játék. El voltunk bűvölve. Nagyon kedves volt az is, hogy a két kicsinek a többi gyerekkel együtt a felszállás után szinte azonnal kihozták a vacsorát, így volt idő és lehetőség segíteni nekik az evésben-ivásban, mielőtt mi is megkaptuk a tálcánkat, mert azért összességében szűkös volt a hely.

A vacsora keleties volt, háromféléből lehetett választani, étlapot kaptunk hozzá: csirke, bárány, vagy vegetáriánus. Kicsit csípős volt a csirke, finom a bárány, sok volt a zöldség és a rizs, adtak mellé sütit és salátát és gyümölcsöt, inni annyit lehetett kérni, amennyit akartunk… igazán meg voltunk elégedve.

Az út időtartama ismét 6 óra volt, a gyerekek továbbra sem voltak túl fáradtak; Kata keveset aludt, Andris is csak az utolsó órában bóbiskolt el. Bangkokban reggel hétkor szálltunk le (a szervezetünkben éjjel 1 óra volt.)

Még a gépen kiosztottak egy regisztrációs nyomtatványt, amit mindenkinek külön-külön ki kellett tölteni, de ekkor már eléggé le voltam fáradva, nem figyeltem annyira, hogy ki mennyire veszi komolyan a feladatot. Így történt, hogy Tomi a két oldalból csak az egyiket töltötte ki, a többiek közül volt, aki nem írta alá vagy nem írta be a hotel nevét (a kitalált hotel nevét), ahol majd lakni fogunk. Ez elég nagy problémát okozott, mert Bangkokban óriási sorok álltak az útlevél ellenőrzésnél és véresen komolyan vették a lapok meglétét – egy csomó idő elment, mire mindegyik regisztrációs papír megfelelően ki lett töltve. Most már tényleg alig álltunk a lábunkon, majd megfagytunk, mert a reptéri légkondi ontotta a kellemes 16 fokot. Dönteni kellett, hogyan tovább: menjünk ki a városba, vagy keressünk vonatot/buszt/repülőt, ami továbbvisz bennünket a szigetekre.

Mindenki hisztis volt, én a legjobban. Kerekperec kijelentettem, hogy semmi pénzért nem vagyok hajlandó éjjel 2-kor (a szervezetemen belül) kimenni egy hatalmas metropoliszba két hullafáradt kisgyerekkel és végigcsinálni a szállást kereső tortúrát velük. És ha már úgyis itt vagyunk a reptéren, hát vonszoljuk át magunkat a nemzetköziről a belföldi oldalra és nézzük meg, hogy mi mikor hová visz bennünket… de még ma!

Béci és Viki nagyon aranyosak voltak. Minket letelepítettek egy megfelelően hosszú széksorba, és nekivágtak, hogy irodáról irodára járva a lehető legjobb ajánlatot megkeressék. 7-en vagyunk, nagyon nem mindegy, mennyibe kerül!

Kb. 1 órán keresztül nem is láttuk őket, végül Viki jött jelenteni a fejleményeket. A 9 óra 30-as és a 10 órás járatokra már nem volt hely. Mehettünk volna később elég drágán Phuketre, vagy a 17 óra 15-kor induló géppel Krabiba, a Thai Airways-zel, olcsón. Emellett döntöttünk, és miután megvettük a jegyeket, kerestünk egy éttermet, ahol ettünk valamit és próbáltunk ébren maradni.

Aztán feladtuk. Kerestünk egy olyan helyet a reptér egy sarkában, ahol kevesebben voltak, leterítettük a paplanhuzatot, amit a tengerparti héderezéshez vittünk, ráterítettünk pulcsikat, lefektettük Katát és Andrist, betakartuk őket kendőkkel, mi pedig végigfeküdtünk a széksorokon. Kb. 5 perc alatt elaludt az egész család…. kivéve engem, mert én őrködtem. A reptér tele volt thai utazókkal. Érdekes volt figyelni őket, és elképzelni, hová mehetnek. Látszott, hogy a legtöbbjük nem szokott hozzá a cipőviseléshez (pláne magassarkúhoz), kényelmetlenül feszengtek az ünneplő ruháikban. Sokaknál spárgával átkötött papírdoboz volt kézipoggyász gyanánt. Jönnek Bangkok különböző jobb-rosszabb negyedeiből, mennek a rokonokhoz északra vagy délre, viszik az ajándékokat, karácsony van… érdekes volt figyelni őket.

De nagyon, nagyon fáztam. A légkondi csak fújta, fújta a hideget, lobogott még a hajam is tőle. És nem lehetett kikerülni: minden 5 lépésnél állt egy ember magasságú szerkezet, nem is értettem, kinek jó ez.

Tomi felébredt, ő is át volt fagyva – mondtam neki, menjünk már ki az épületből, hátha kint melegebb van! Ahogy kiléptünk az utcára, elárasztott bennünket az a kellemes, párás 30 fok, az illatok, a szellő. Csodálatos volt. Üldögéltünk a buszmegállóban, két megfáradt turista, sápadtan, karikás szemekkel és éreztük, ahogy felenged a csontjainkban a hideg. Megérkeztünk.

Mikor már nem vacogtunk végre, visszamentünk a többiekhez, akik szintén kezdtek magukhoz térni. Nyűgösek voltunk és álmosak, de jót tett a szundi, azért optimistábban láttuk a világot. Béci nyomban elő is kapta a 10 éves útikönyvet, na most szállást foglalok! felkiáltással és felhívott egy telefonszámot. Pár perces beszélgetés után elégedetten tette le: van szobánk Krabiban és kijönnek értünk a reptérre.

Ez igazán jó hír volt.

A gépünk csak 5-kor indult, de már 3-kor becsekkoltunk, hogy legyen egymás melletti ülőhelyünk (ezt még a hölgy mondta az irodában), meg azért is, hogy teljen az idő.

Nézegettük a boltokat, vettünk egy papucsot Katának, Vikinek tetszett egy óra, de papa mindig arra tanít bennünket, hogy soha nem egyből választunk, így lemondott róla.

Egy Airbus 330-300-as, 300 személyes nagy géppel repültünk, szinte teljesen tele volt. A menetidő 1 óra 10 perc volt. Ahogy kiléptünk a reptérről, egy Mr Bela feliratot tartó ember várt bennünket egy Toyota kisbusszal.

Az út kb. 25-30 percig tartott, én semmire nem emlékszem, úgy aludtam végig, mint a bunda. A Bay Lay bungallók Ao Nang település nyüzsgő, boltokkal és éttermekkel teli főutcáján volt. 3db kétágyas,  fürdőszobás szobát kaptunk légkondival és egy-egy csótánycsaláddal felszerelve összesen 3900 Bath – ért (x7=Ft). A szobák sorházszerűen egy belső udvarban voltak, kis kertes labirintusban lehetett őket megközelíteni. Az ágyak, a fürdőszobák tiszták voltak, régi kb. 30 éves dizájn. Viki Petivel, Tomi Andrissal és mi ketten Katával aludtunk egy-egy szobában. Vikiék hozzánk jöttek zuhanyozni, mert amikor a csapot kinyitották, a lefolyóban náluk lakó, alvó csótánycsalád hirtelen életre kelt. A bungi-resortban a  lakóközösség főleg fiatalokból állt, de volt több korunkbeli házaspár is.

Miután nagyjából elrendezkedtünk, elindultunk vacsorát keresni. Kata palacsintát szeretett volna, meg is tudtuk a bungitulajtól, hogy kb. 100 méterre tőlünk van egy mozgó palacsintaárus. A főúton sok hangulatos étterem volt nyitva, szólt a zene (Wonderful life), rengeteg turistát láttunk. Sajnos a palacsintaárus kickbox meccsre ment, így – mert már tényleg nagyon fáradtak voltunk – nézelődés helyett visszafordultunk és a saját szállásunk éttermében vacsoráztunk. Nagyon finom thai ételeket ettünk, kedvencünk a kókuszos csirkeleves rizzsel. Ittunk hozzá frissen facsart görögdinnye- és narancslét, Andrisnak lecsúszott egy hamburger sült krumplival, Kata pedig mindenből csipegetett egy kicsit.

Csótányok ide vagy oda, mindenki nagyon gyorsan elaludt.

Krabi 1.

A csótányos szállásunkon délben ébredtünk, pontosabban felriadtunk, mivel 8-ra állítottuk be az ébresztőórát és 10-ig ki akartunk költözni. De az időeltolódás (jetlag) nagy úr!

Andriska bánatosan megjelent az ajtóban, hogy a WC-be küldött dolgok sajnos visszaköszöntek, Viki jött, hogy a csótányok aktívvá váltak. Ezek mind jelek voltak: innen menni kell.

Béci még tegnap este megkérdezte a recepciósunkat, hogy tud-e bérelhető autót szerezni  7 személynek. Ajánlott is egy Toyota Fortune-t (otthon Lexus LX 200), kértük, hogy nézzen utána.

Mivel ennyire elaludtunk, gyorsan összepakoltunk – nem volt könnyű, mert a két nagy táska már eleve tele volt, most meg lekerültek rólunk a meleg cuccok, pulcsik, farmerok, zoknik, zárt cipők. De Béci zseniális a csomagolásban, ezt mindig tudtuk róla, és most már nem számított, hogy mennyi kézipoggyászunk van, gyarapodtunk hát egy-két nejlonzacskóval.

Amíg reggeliztünk (fokhagymás pirítóst), meghozták az autót, egy 7 üléses Suzuki APV-t (mi csak APU-nak szólítottuk). Méretre nagyobb mint egy VW Sharan, de kisebb mint egy kis- busz. Jobbkormányos, automata váltós, és minimális benzin volt benne, valamint jópár apró horpadás, karcolás volt rajta, amikor átvettük. A bungitulajunk javasolta, hogy indulás előtt fényképezzük le a sérüléseket a későbbi viták elkerülés e végett, így Béci 25 képet készített az autót körbejárva. Egy helyen még sebtapasz is volt a karosszérián - biztos bíztak a mielőbbi gyógyulásban.

Bepakoltunk, Béci beült a jobb oldalra és izgatottan megpróbált kitolatni az udvarból –nagyon ügyes volt, a tulaj segítségével sikerült is.

Volt egy kisebb vita, hogy na most akkor merre? Béci már hamar meg akart állni, szinte az első szállássoron, de az még mindig annyira a városban volt, hogy nem szívesen laktunk volna ott, inkább tengerparti bungiba vágytunk. Végül Viki unszolására tovább mentünk, hamarosan megláttuk a tengert, ettől mindenkinek még jobb kedve lett, hiszen a nap sütött, meleg volt, énekeltek a madarak, minden csupa zöld és piros és sárga … odavoltunk az örömtől, hogy itt lehetünk.

Mentünk tovább Phang Nga felé és a második leágazásnál, Klong Muangnál Béci észrevette a feliratot: Pine bungallows. Nosza lekanyarodott, hogy körülnéz.

3 db szabad házikó volt: egy ventillátoros 2 ágyas (600 Baht), egy ventillátoros 4 ágyas (900 Baht) és egy légkondis 4 ágyas (1600 Baht). A tulaj nagyon kedves, a környezet maga a paradicsom… végre olyan, amilyet elképzeltünk. Csendes, családias, a növényzet fantasztikus, őserdei dzsumbuj veszi körbe az épületeket. A tengerpart homokos, sekély a víz. Fél órán belül láttunk  kolibrit, mókust, több cicát, egy csivavát, két másik nagyobb kutyát, és egy óriás pókot a hálójában. Agámákat, seregélyeket és rengeteg pici, trópusi madarat. Csótányt nem.

 

A dolog eldőlt, maradunk. Mivel amúgy is utáljuk a légkondit, nem volt nehéz a választás, a két ágyas és a négy ágyas, ventillátoros szobát választottuk. Kicsit még alkudni is tudtunk: 1400-ért megkaptuk őket 4-5 napra.

Annyira békés, barátságos, annyira szép volt a környezet, hogy szinte magunkhoz sem tértünk. Önkívületi állapotban rohangáltak a gyerekek, videóztak, kagylót gyűjtöttek, rákásztak. A tulaj azt javasolta, hogy először fürödjünk a tengerben, hagyjuk a bejelentkezést és a papírok töltögetését későbbre. Kérdezte, hogy szeretnénk-e függőágyat a teraszra? Naná!

Kezünkbe nyomta a két kulcsot és megmutatta az apály-dagály időtáblát: nemsokára itt az apály, nem sok időnk van. Nem igazán értettük, miért számít ez ennyire, de amikor két óra múlva annyira visszahúzódott a tenger, hogy szinte száraz volt az egész öböl, mindent megértettünk.

Pancsikálás után – Kata nagyon élvezte, a tenger finom meleg volt -, bepakoltunk a házainkba (egyikbe Viki,Peti, Tomi, Andris és a másikba Mama, Papa,Kata), és levonultunk az étterembe. Ekkor már 4 óra volt, de nem voltunk túl éhesek, ennek ellenére nagyon finomakat ettünk és minden jóval olcsóbb volt, mint Ao Nangban.  Egyrészt sokat adtak, másrészt túlrendeltük magunkat, ezért Béci nagy örömére mindenki hagyott egy keveset a tányérján, amit aztán ő jól megehetett.

Az asztal mellől megtekintettük a naplementét – előttünk a parton két pálmafa közé kötözött függőágy… tényleg, már giccses volt az egész, de annyira idilli volt a környezet, hogy még legalább 2 órát üldögéltünk és dumcsiztunk ott. Kata és Andris a háttérben lévő, töredezett csempével kirakott kosárpályán múlatták az időt, találtak labdákat, azokkal játszottak. Volt ping-pong asztal is és lehetett focizni is, ha valaki arra vágyott.

Ahogy a Nap lassan leszállt a tengerbe és elsötétedett körülöttünk a táj, mindent átjárt a nyugalom. Életre keltek az éjszakai állatok, megjelentek a denevérek, furcsa huhogások, sikkantások hallatszottak az erdőből. Csobogott a tenger, csíptek a szúnyogok, béke költözött belénk is.

Este 8 körül a nagyok, Bécivel az élen, úgy döntöttek, még bemennek egy kicsit a városba. Mi ketten Katával otthon maradtunk, Andris ma a nagyok közé sorolta magát, ő is menni akart.

Hát mi az elején jól elvoltunk: Kata eldőlt, mint egy zsák, én végre nyugodtan olvasgattam a függőágyban. Egy kicsit meleg volt, amin ugyan időlegesen segített a ventillátor, de hamarosan döntenem kellett: vagy a forgó kerék hangjától, vagy a melegtől szenvedek inkább. Katára való tekintettel inkább a meleget választottam. Később hozzászoktunk: nappal egyenletes 30-34 fok, éjjel 23-25, ami pár nap múlva már igazán kellemes volt, egyáltalán nem hiányzott a légkondi, de az első napokban furcsa volt az otthonihoz képest szokatlan hőség.

Este 11-kor Kata úgy érezte, vége a délutáni alvásnak, kezdődhet a játék. Kipattant a szeme, boldogan jött-ment, előszedte a játékait. Én kicsit támolyogtam a fáradtságtól, de gondoltam addig nem fekszem le, míg a többiek meg nem érkeznek. Közben feltűnt, hogy bár a házak jó pár lépésre állnak egymástól, a hangok a sötétségben igen jól terjednek, pontosan lehetett hallani minden szót. Mivel az egyik oldalon finnek laktak, ennek nem volt nagy jelentősége.

A másik szomszéd egy fiatal európai  srác volt, aki napközben egyedül jött-ment, éjszaka viszont úgy tűnt, kihasználja Thaiföld másik, általunk nem ismert oldalát, és meglepi magát egy alkalmi barátnővel. És hát … khm … a hangszigetelés ott is elmaradt.

Nos, igyekeztem Kata figyelmét mindenfélével elterelni, énekelgettünk, meséltem neki és közben  hívogattam Béciéket, hogy merre járnak. Mondanom sem kell, nem azonnal vették fel a telefont, de amikor mégis, mondták, hogy ne izguljak, elindultak hazafelé. Mint utólag magyarázták, azt gondolták, hogy már mélyen alszunk, eszükbe sem jutott, hogy aggódva várom őket. (Jellemző!)

Éjfél… fél 1… Kata nem álmos… telefont nem veszik fel…

Na, amikor már rémeket láttam, befutottak. Mint kiderült, a boltok 11-kor zártak a városban, akkor ültek be a kocsiba, de a sötétben nem tudtak tájékozódni és a 20 perces útból két órás bolyongás lett.

De végre boldogan és fáradtan itthon voltak, a gyerekek kaptak egy-egy helyben gyártott, elefántmintás szőttes hátizsákot, aminek nagyon örültek, Kata elaludt, csakúgy mint a szomszédaink, és így én is nyugodtan hajthattam álomra meggyötört fejemet.

Krabi 2 - Tigris barlang, 1275 lépcső

Még mindig hittünk abban, hogy ki korán kel, aranyat lel, így aztán 8-ra állítottuk be a vekkert. Meg se hallottuk! Aludtunk, mint a bunda 10-ig, akkor összekaptuk magunkat és levonultunk reggelizni.

A dagály magasan állt, élmény volt a fürdés. A személyzet az egyik pálmafára felkötözött egy hintát, két jó hosszú kötélre, így be lehetett himbálózni vele a tenger fölé – gyerekek, felnőttek egyaránt nagyon élvezték. Rajtunk kívül kb. 5-en voltak még a parton, nem nagyon kellett sorban állni.

2 körül Béci már nagyon szeretett volna indulni, így gyors készülődés után beültünk az APU-ba és izgultunk, hogy elérünk-e vele a benzinkútig…de persze elértünk.

Kb. 10 perc autókázás után megálltunk egy útszéli étteremben ebédelni, szép volt a kertje, sok szkink, agáma és kolibri lakott ott a rengeteg burjánzó trópusi növény között – Andris nagy örömére.

Finomakat ettünk és közben Béci kinézte az útikönyvből a következő úti célunkat: Tigris barlang nevű buddhista kolostor és barlangszentély.  A könyv szerint egy  hegy tetején áll a szentélyben egy hatalmas Buddha szobor, csodálatos a kilátás, 1275 lépcső vezet fel hozzá.

Mivel kolostorlátogatásra készültünk, hazaugrottunk hosszúnadrágokért és kendőkért, hogy megfelelően legyünk felöltözve és betartsuk a hely szellemiségének megfelelő írott és íratlan szabályokat. Peti és Viki kevésbé lelkesedtek az ötletért…tényleg nagyon meleg volt.

Az út Krabin keresztül vitt: igazi nyüzsgő, ázsiai forgalom közepette értük el kb. 5 körül, némi kérdezgetés után a célunkat.

Maga a barlangszentély is szép volt és érdekes, az udvaron  egy hatalmas tigris szoborral, és a körben üldögélő vagy söprögető, narancssárga ruhába öltözött kopasz buddhista szerzetesekkel, de az igazi látványosság mégiscsak a kőfalba vájt, egyenetlen lépcsősor volt, olyan magas lépcsőfellépőkkel, hogy nekem térdig ért egy-egy lépcsőfok.

Kicsit nehezítette a lépcsőmászást a szűk  hely, a lefele botladozó japán turisták, és a rengeteg majom, akik körülöttünk ugráltak és visítoztak.  Elég félelmetes volt, bár nem bántottak.

Minden lépcsőfordulóban ki volt írva, hogy hány lépcsőt sikerült eddig magunk mögött tudni. Én 374-nél adtam fel, eléggé megijesztett a kocsonyás lábakon, szenvedő arccal, két kézzel a kötélbe kapaszkodva lefelé botorkáló, a majmok visítására a fáradtságtól már ügyet sem vető japán hölgyek látványa. Nem tudom, ők meddig jutottak, de én nem akartam a végére így kinézni! A gyerekeim és a férjem már az elején elhúztak tőlem, nem tudtam, ők meddig bírják. Vikinek felkiabáltam még, hogy ne hagyja Andrist egyedül (Kata Bécivel volt), és leballagtam a tigrisszobor mellé az udvarba.

Nagyon jó volt ott üldögélni is. Nemcsak azért, mert elfáradtam és jólesett a pihenés, hanem mert volt a helynek egy igen erős, megnyugtató kisugárzása. Átjárt a nyugalom és a béke érzése, hallgattam a madarakat, a majmok zajongását és úgy éreztem, rendben van a világ.

Nemsokára megérkezett Viki Andrissal. Ők 500-ig jutottak, ott fordultak vissza és lefelé nagyon megijedtek, mert az előttük haladó svéd lányok kiprovokáltak egy kisebb majomtámadást, ami miatt ők is megrekedtek az egyik lépcsőfordulóban. Patthelyzet alakult ki, a majom vicsorgott és fenyegetőzött, a lányok vizespalackkal hadonásztak, végül az egyikük a korláton átmászva, a szakadék fölött lógva, kívülről kerülte meg a majmot, a többiek csapdába estek.  Szerencsére elég nagy volt a forgalom, így hamarosan érkezett egy bátor fiúcsapat, akik gondolkodás nélkül elmentek a majom mellett, aki szintén megunta a dolgot és beugrált a fák közé.

Közben szép lassan besötétedett. Lentről az udvarból csak a lépcső alsó szakaszát lehetett látni, egy idő után kiürült a tér körülöttünk. Nemsokára apró fények gyúltak a  magasban, ahogy a látogatók a mobiljaikkal világították be az utat maguk előtt és fel- felharsant a majmok koncertje. Egy-két elvetemült európai férfi futólépésben (!) tette meg az utat, felfelé is lefelé is.

Mikor már izgulni kezdtem volna, hogy nahát, hol lehetnek, kibukkant a fák közül a család többi része. Béci nagyon büszkén mesélte, hogy Kata 680 lépcsőt mászott meg teljesen egyedül, csak bámult, hogy mennyire erős és kitartó. Onnantól ölben folytatta az utat, hol Peti, hol Tomi cipelte. Felvitték a hegy tetejére, ahol káprázatos volt a kilátás. Pont naplementére értek föl, mintha csak így tervezték volna, pihengettek és gyönyörködtek a természet nagyszerűségében.

Sajnos a nagy gyönyörködés közepette későn vették észre, hogy Tomi hátizsákja eltűnt (lerakta a földre maga mellé, amíg fényképezett), de szerencsére semmi pótolhatatlan dolog nem volt benne, egyedül a naplóját sajnálta, de hála Istennek ez még csak a harmadik nap volt, könnyen behozhatta a lemaradást egy másik füzetben.

Mire leértek, már teljesen sötét volt, alig várták, hogy megszabaduljanak a hosszúnadrágoktól, de összességében nem tűntek megviseltnek. Örültek, hogy teljesítették a feladatot és ilyen szép jutalmat (gyönyörű kilátást) kaptak cserébe.

Ao Nang-ban vacsoráztunk, kerestünk egy  helyet, ahol palacsintát árultak és ettünk vagy 30 csokis-banánosat, mindenki nagy megelégedésére.

A nagyok szerettek volna egyedül körülnézni, így megállapodtunk egy 11órás találkozóban a palacsintás előtt és különváltunk. Pont a mellettünk ülő asztalnál vacsorázott egy házaspár a resortunkból, németek voltak, 50 év körüliek és mikor beszédbe elegyedtünk, kérdezték, hogy mi hogy megyünk haza. Ők tuk-tukkal jöttek be, de nagyon drágának találták, nekünk van-e jobb ötletünk. Felajánlottuk, hogy szívesen hazavisszük őket is, így velük is megbeszéltük a 11 órát. Még csak 9 óra volt, Béci nagyon elfáradt, lassan telt az idő (a gyerekeknek persze túl gyorsan, még annyi mindent kellett volna megnézni!). Szerencsére mindenki pontosan érkezett a megbeszélt időpontban és most el se tévedtünk hazafelé, így éjfél körül már otthon is voltunk. Most nem volt gond az elalvással.

Krabi 3, Hét sziget túra

Fáradtság ide, fáradtság oda, Béci 8-kor kelt és megrendelte számunkra a recepción a „Hét sziget” hajóutat. Megbeszélte, hogy 13 órakor vesznek fel bennünket az autókölcsönzőnél, ahol leadjuk APU-t. Sajnáltunk megválni tőle, de nem volt már szükségünk tovább rá.

Kis kavarás és eltévedés után szerencsésen búcsút vettünk az autónktól és szinte azonnal be is ültünk az értünk küldött taxiba, ami szintén egy Suzuki APV volt, csak platós kivitelben és már vagy 8-an ültek rajta. Mi is mind a heten beszálltunk és kb. 5 perc alatt a kikötőben voltunk, ahol személyre szólóan, sorszámozva és aláírásunkkal igazolva átvehettünk egy-egy búvárszemüveget és pipát.

Egy viszonylag nagy hajóra szálltunk és kb. egy óra alatt elértük Poda Island-ot, ahol ki lehetett szállni búvárkodni. Mindenki kapott mentőmellényt, felrakta a szemüveget, bekapta a pipát és csobbant. A tenger finom meleg és kristálytiszta volt. A közeli szigetre is ki lehetett evickélni, szép fehér homok és érintetlen természet fogadott a parton. Én Katával úszkáltam, nagyon élvezte a frissen vásárolt karúszóját. Andris behisztisedett, mert az úszómellény felcsúszott rajta és bevágott a hóna alá, a szemüvegébe meg bement a víz, ezért a parton le is vett mindent magáról. Szegény Béci így jól megpakolva imádkozta vissza őt a hajóhoz. A hiszti kitartott a következő szigetig,  a Chicken Island-ig, ahol újra csobbanni lehetett. Andris maradt a hajón, mi Katával lelkileg támogattuk őt és vele maradtunk, de Béci Vikiékkel nagyon élvezte a tenger alatti élővilág látványát: láttak doktor- és papagájhalakat, csőrös csukákat, sügéreket, színes korallokat, kagylókat, egy kis ráját és a végén Viki észrevett a tenger fenekén egy 20B-os bankjegyet, amit Béci felhozott, hogy szerencsepénzünk legyen.

 

Naplementére érkeztünk a Railay félszigetre, hogy megnézzük a Phra Nang barlangot…csodálatos élmény volt. Maga a barlang nem volt nagy látványosság, de a tengerpart, a homok, a nyugalom, a naplemente együtt nagyon boldoggá tett bennünket. Sok-sok szelfi készült, Andris Katával kergetőzött és egymás fejére szórták a homokot, aminek természetesen hamar sírás lett a vége.


A hajón már várt bennünket a BBQ vacsora: rablóhús nyárson, ropogós zöldségek rizzsel – extra finom és bőséges volt. Akármennyit lehetett enni. Béci még egy harmadik adagon is gondolkodott, csak az ízéért, de végül túl jóllakottnak érezte magát.

Besötétedett és jött a bio-luminescencia show, amit mi már csak a fedélzetről élveztünk, de így is vicces volt. Mindenkire mentőmellényt, szemüveget és pipát adtak és beküldték őket a vízbe, ahol egymás kezét fogva egy hatalmas kört kellett formázniuk (kicsit a Titanic film katasztrófa utáni mentőmellényes jelenetét idézte a látvány), aztán egyszer csak lekapcsoltak minden lámpát a fedélzeten és láss csodát: a tenger alatt foszforeszkáltak a planktonok, világított a sok-sok apró állatka.

Hogy a magunkfajta lusta turisták se maradjanak ki a látványosságból, felhoztak egy vödör tengervizet a fedélzetre, és ahogy kiöntötték a padlóra, ott is felvillant egy pillanatra a foszforeszkáló fény.

A tenger hullámzása miatt végül nem láttuk mind a 7 szigetet (ahogy Béci fogalmazott: same same but always different), de amiben részünk lehetett, az igazán minden szempontból tökéletes volt.

A visszafelé út kezdetben eseménytelen volt, aztán a távolban feltűnt egy , a mienkhez hasonló hajó, ami mintha süllyedt volna, nagyon ferdén állt. Még poénkodtunk is, hogy nicsak, ott jön a csónak a megmentésükre, amikor mi is lassítani kezdtünk, aztán megálltunk. Sötétségbe borult a fedélzet, álltunk és vártunk valamire, senki se tudta, mire. Aztán megérkezett egy long tail boat (hosszú, nyitott thai csónak), és elkezdték az utasokat átterelni a csónakba a fedélzetről. Mi is átkerültünk, de a társaság fele nem fért be, ők a hajón maradtak. Állt egymás mellett a két hajó, sötét volt. Aztán előkerült egy zseblámpa, egy csavarhúzó, egy akkumulátornak látszó tárgy (talán a nagy hajóról), némi kopácsolás és … kigyulladtak a fények, felberregett a motor, és nagy ovációval elindultunk, majd befutottunk a kikötőbe. Valószínűleg az apály miatt a nagy hajó már nem tudott ott kikötni.

A parton először is leadtuk a búvárszemüvegeket, majd kaptunk teát és megnézhettük a tűznyelő show-t az egyik matrózunktól, ami szintén a program része volt és a japán lányok nagyon hiányolták. Hát…nagy élmény volt.

Hazafelé mindenkiért külön taxi jött. Mi a Pine bungallóból 10-en vettünk részt a túrán, így egy egész autót elfoglaltunk.  2 nő és 1 férfi utazott velünk, Braziliából érkeztek, jól beszéltek angolul. Az egyik nő már 15 éve Portugáliában él és nagyon szereti (Béci el is határozta, hogy a következő úti cél Portugália lesz), egy hotel séfjeként dolgozik. November 16-án indultak a barátjával és február közepén mennek haza, a barátnője pár hete csatlakozott hozzájuk. Voltak pár napot Szingapúrban, ami az utazásuk eddigi legjobb része volt, Malajziában Langkawin és most itt. Mikor meséltünk nekik a tegnapi templomos-hegymászós élményünkről, a fejükhöz kaptak: az utóbbi időben rengeteg lépcsőt másztak, most csak pihenni akarnak.

A Pine bungallót augusztusban foglalták a booking.com-on, és minden várakozásukat felülmúlta. Tátották a szájukat, hogy nekünk ekkora szerencsénk volt: csak bekopogunk és kapunk szobát, ráadásul mindjárt kettőt. Hát igen. Tényleg nagyon szerencsések vagyunk.

Krabi 4, csónaktúra

Kicsit berzenkedtem reggel, hogy miért kell már megint tengerre szállnunk, miért nem maradhatunk itthon nyugiban? Aztán a család meggyőzött, hogy nem azért vagyunk itt, hogy üljünk a fenekünkön, hanem hogy minél többet lássunk, élvezzünk. Hát gyerünk!

A mai napra Béci egy csónaktúrát szervezett, ami egy másik szigetre visz el minket. Rajtunk kívül egy fiatal pár fizetett be még az útra, de ha szerettük volna, mehettünk volna külön is. Nem bántuk a társaságot, így reggeli után roppant kényelmesen leballagtunk a partra az étterem előtt, ahol már várt a long tail boat egy kedves öreg halászbácsival és a már említett fiatal párral.

 

Mivel a szigeten nincs étterem, a mi bungallónk készített számunkra ételcsomagot erre a napra, illetve kaptunk egy csomó palackozott vizet. A bácsi mindent gondosan elhelyezett, az ételcsomagok mellett bennünket is, hiszen nem volt mindegy az egyensúly szempontjából, hogy ki hova ül.

Elindultunk. A tenger barátságos volt, de ahogy kiértünk a sziget fedezékéből, megnőttek a hullámok és kezdtek átcsapni rajtunk. Percek alatt mindenki csurom víz lett, Katát az ölembe vettem és a magunkkal hozott paplanhuzattal letakartam. Békésen, zokszó nélkül üldögélt a sötétben. Egy ilyen kis csónakban ülve egészen másként értékeljük a helyzetünket: ráébredünk, hogy mennyire pici pontok vagyunk a hatalmas természetben, mennyire kiszolgáltatottak a tenger kénye-kedvének.

Most  nem volt félelmetes a helyzet, de az út alatt többször eszünkbe jutottak a szerencsétlen menekültek, akik hasonló csónakokon vágnak neki az óceánnak és az egyáltalán nem biztonságos úton csak a jószerencséjükben bízhatnak (és mint tudjuk, nem mindig van szerencséjük).

Egy órai csónakázás után érkeztünk meg a legnagyobb Hong Island-re. Egy pontonhídon kellett kiszállnunk, és mivel nemzeti parkos övezetben voltunk, fejenkénti belépőt kellett fizetnünk. Ezt egyáltalán nem bántuk, sőt nagyon jó ötletnek találtuk, mert az így befolyó bevételekből lehetősége nyílik a helyieknek megvédeni és tisztán tartani ezeket a csodálatos, érintetlen szigeteket.

Meseszép hely volt, csak ámultunk. A fiatal pár már túl volt a fizetésen és eltűnt a szigeten. Mi sokan vagyunk, hosszabb időt vett igénybe, míg rendeztük az anyagiakat, aztán kibotorkáltunk nagy nevetve a pontonhídon a partra, ahol pár pillanatig csak döbbenten álltunk és csodáltuk a látványt.

Ilyen környezetet csak Tahitin vagy Polinéziában tudtunk eddig elképzelni, ahová ugye háromszor ennyi utazással juthat csak el az ember. A nagy ámulattól elfelejtettük kivenni a csónakból az ennivalót, és a búvárszemüvegek is a csónakban maradtak, így Béci Tomival visszament a kikötőbe, de a bácsika addigra már nem volt ott.

Kicsit kétségbe estünk, mert víz és étel nélkül rögtön szomjasnak és éhesnek éreztük magunkat, és ha jól értettük, csak délután 5-re fognak értünk jönni. Béci addig-addig ügyeskedett, míg sikerült találnia valakit, akinek az internetes telefonján meg tudta nézni a Pine bungallows telefonszámát és felhívta a recepciót. (hiába, a technika csodája!). A tulaj vette fel a telefont és nagyon kedvesen közölte, hogy mindjárt intézkedik.

Eközben én a gyerekekkel elvonultam a sziget egy távolabbi pontjára. Leterítettük a paplanhuzatunkat, és felkészültünk lélekben a hosszan tartó éhezésre-szomjazásra. Mondanom sem kell, hogy körülöttünk hirtelen előkerültek a vizespalackok, ételes dobozok.

A gyerekek egyelőre nem estek pánikba, élvezték a meleg tengert és a csodás helyszínt. Tomi visszatért üres kézzel, mondta, hogy nincs sehol a csónakunk. Béci nem jött vele, ezért egy idő után gondoltam, utána megyek, biztos megállt fotózni valahol. A kikötőben egy csónakban találtam rá, teljes nyugalommal közölte, hogy a bácsink egyszer csak megjelent és szólt, hogy délben indulunk tovább egy másik szigetre és majd ott fogunk ebédelni. Valószínűleg eredetileg is ez volt a terv, csak mi értettük félre és azt hittük, hogy 5-ig a meseszigeten maradunk.

Nagy volt az öröm, viszont már ¾ 12 volt, így kissé kapkodva összeszedtünk mindent és a gyerekeket is és  hamarosan mindannyian a hajón ültünk.

Béci összeismerkedett a fiatal német párral, akikkel együtt indultunk. Frankfurtból jöttek, 3 hete indultak, az útvonaluk Bangkok - Angkor - éjszakai vonat -Chiang Mai -Chiang Rai (a Fehér Palota gyönyörű volt)-Krabi volt. A lány harmadszor, a fiú másodszor volt Thaiföldön.

A long tail boat átvitt bennünket egy kisebb szigetre, ami egy homokpaddal volt egy nagyobb szigettel összekötve. Mindkettő gyönyörű volt és választhattunk, hogy melyikre szeretnénk kikötni, mi a kisebbre szavaztunk.

 

Nagy örömünkre megkaptuk az ebédünket: club szendvicsek, sült rizs zöldséggel volt az előre csomagolt kajánk. Nagyon finom volt és nagyon kulturált az egész. A hajó tele volt palackos vízzel, annyit ittunk, amennyit csak akartunk. Mikor végeztünk, az üres edényeket, evőeszközöket, szalvétákat visszatettük a zacskóba és vissza a csónakba, ami nagyon jó megoldás a szemetelés ellen. Mivel mindenki így csinálja, ezek a szigetek tiszták és a civilizáció hátrányaitól mentesek – egészen különleges élményt nyújtanak. Sokat fényképeztünk, Andrissal birkóztunk a vízben, búvárkodtunk, rákokat fogtunk, nagyon jól éreztük magunkat. Kata nem aludt el a parton, ő is boldogan lubickolt a többiekkel. Kb. 3-kor indultunk tovább, visszafelé egy kicsit elszundított az ölemben.

Hazafelé még behajóztunk egy smaragdzöld vizű lagúnába a nagy Hong szigeten, melyet mangrove fák és bokrok szegélyeztek és függőleges sziklafalak vettek körbe. Mellkasig ért a víz benne, mindannyian  kiszálltunk és sok csoportkép készült rólunk. Nagyon vicces és gyönyörű volt az egész. Mellettünk többen kajakoztak, de érkezett egy-egy high speed boat (motorcsónak) is, hogy tegyen az utasaival egy kört. Mivel a lagúna egy sziklafalakkal ölelt, zárt katlanban van, ahol a tengervíz keveredik a hegyekről beömlő édesvízzel, úgynevezett brakvíz keletkezik, mely különleges állat- és növényvilágnak ad otthont.

Az egész út 2800 Baht-ba került kaja nélkül, a tegnapi pedig 6300 volt – kb.5300 kaja nélkül.

Nagyon szerencsések vagyunk, hogy mindkettőt megrendeltük a bungitulajunktól. (Bécinek érte a hála).

4 körül értünk haza, a tenger már vészesen apadni kezdett, de azért még fürödtünk egy jót. Andris Petivel és Tomival kagylókra vadászott, én olvastam a függőágyban.

Itthon vacsoráztunk, közben néztük a giccses naplementét a tengerrel, halászcsónakokkal, behajló pálmafákkal, függőággyal és söröztünk.

Aztán vívódtunk, hogy menjünk a városba, vagy maradjunk, illetve azon vitatkoztunk, hogy mi legyen holnap. Béci mindenáron azt szerette volna, hogy külön menjünk  a nagyoktól, mert az nekik nagy élmény lenne. Én egy kicsit ellenkeztem, de aztán ő győzött és lefoglalt holnapra egy félnapos kajaktúrát Viki-Peti-Tominak, nekünk meg egy egész napos horgászutat Andrissal és Katával. (2*3000 + 1500B **7Ft)

Kata hulla volt, hisztis és nyűgös, de a mesétől megnyugodott, játszott egy kicsit, és boldogan vette tudomásul, hogy eltekintek a zuhanyzástól.

Krabi 5, tengeri horgászat, kajakozás

Már megint korán kellett kelni, és gyors reggeli után 8-kor indultunk együtt – értünk kisbusz, Vikiékért platós autó jött. Bennünket Andrissal és Katával Ao Nang kikötőjébe vittek, menet közben vettünk fel egy 50 év körüli finn és egy fiatal kínai házaspárt a lány anyjával együtt, illetve egy idősebb angol urat, akinek nem ez volt az első thai horgászélménye, korábban volt már itt tavi horgászaton is. Mesélte, hogy tegnap vadászaton volt a feleségével, aki sajnos nem bírja a tengert, ezért ma inkább a medencét választotta.

A kikötőben óriási tömeg fogadott bennünket, mivel mindenki innen utazik tovább Phi-phi-re és Koh Lantára. A sofőrünk nagyon ügyes volt, és a lerakott csomagokon, sorban állókon keresztül előre terelgetett bennünket, aztán már csak 3, egymás mellett álló hajón kellett keresztülmásznunk és meg is érkeztünk. A mellettünk álló következő hajó még kisebb volt a mienknél és a kínai házaspár nagyon boldog volt, hogy mi a nagyobbra kerültünk. Akiknek meg a kisebb hajó jutott, szívesebben maradtak volna a nagyobbon, úgy kellett őket noszogatni, hogy menjenek csak tovább.

Végül elindultunk – ahogy Béci fogalmazott, „hát nem egy high speed boat sebességével”, hanem kb. 20-szal pöfögtünk hangosan. Nagyon kellemesen indult, még nem volt ereje a napnak, nem voltak nagy hullámok, Kata békésen pipilizgetett (szopizta az ujját a rongyocskájával) a padon, Andris kíváncsian figyelte az eseményeket. A kabinban két sor pad állt a fal mellett, azokon lehetett üldögélni, kint a fedélzeten pedig a korlátnak támaszkodva, ülve-állva lehetett a figyelni a tengert. A kínaiak nagyon felkészültek voltak, hatalmas, vízhatlan hátizsákkal érkeztek- csak a jóég tudja, mi minden lehetett benne - öltözékük is professzionális, vízlepergető anyagból készült, látszott rajtuk, hogy nem ez az első eset, amikor tengeri útra indulnak.

A személyzet kirakott egy tálca banánt, annyit ehettünk, amennyit csak akartunk, egy nagy dobozban pedig korlátlanul állt friss víz a rendelkezésünkre olyan kis kávéspohár-szerűségben, amiknek le volt fóliázva a teteje.

Hamarosan kiderült, hogy ügyes sofőrünk egyben a hajónk kapitánya is, a személyzet pedig 2 főből állt: egy kb.18 éves matrózból és a kapitány 10 év körüli kisfiából.

Indulás után a fiúk a hajó fenekénél azonnal bedobtak 3 horgászbotot csalival, hátha menet közben is fogunk valamit. Béci Andrissal izgatottan figyelték az úszókat és egyszer csak kapást észleltek, mire Béci elkezdte feltekerni a damilt. A matróz azonnal kivette a botot a kezéből és a fejét rázva csúnyán nézett rá, aztán visszadobta a horgot a vízbe – akkor rájöttünk, hogy mi valószínűleg csak szemlélői leszünk az eseményeknek, nem tényleges résztvevői.

Ekkor már a nyílt tengeren jártunk, pöfögtünk-zörögtünk és épp kezdett unalmassá válni a dolog, amikor lassítottunk és az eléggé hullámzó tengeren dülöngélve elkezdtünk körbe-körbe forogni, amitől a kínaiak kissé elzöldültek. A kapitánynak egyfolytában csörgött a mobilja és kormányzás közben egy kis monitort figyelt – egyfajta radar lehetett, amin talán a halrajokat figyelte, mert egyszer csak megállt és lehorgonyoztunk.

 

A matróz és a kisfiú futkározni kezdtek és vödrökben tintahal szeleteket hoztak fel a raktérből csalinak, illetve elkezdték kiosztani a horgászbotokat. A botok végén 3 horog és egy végólmos előke volt, amivel fenekezni lehetett, de nem a szokásos tavi horgászat szerint, hanem egyfajta „mártogatós” jelleggel, függőlegesen. A horgászat maga úgy zajlott, hogy a személyzet felrakta a csalit a horogra, bedobta a horgot a vízbe, és amikor jött a kapás (kb.3 perc múlva), a nagy vagy a kisfiú a közelben álló fizetővendég kezébe nyomta a botot, akinek nem volt más teendője, mint kihúzni a damilt a hallal együtt. Andris 2 halat, Béci egyet fogott.

 

 

Ez így  ment egy darabig, akkor megint haladtunk egy keveset, keresgéltünk, bedobták a csalit, de kicsi halak kerültek csak a horogra, amiket visszadobtak. Ekkor már igencsak hullámzott a tenger és a kabinban ülőknek egy kicsit felfordult a gyomra, a kínai férfi is rosszul lett szegény.  A nagy dülöngélés közben a fiúk elkezdték felszolgálni az ebédet: kétfajta szósz közül lehetett választani, amihez mindenki kapott egy-egy doboz rizst. Finom volt nagyon, és bár azt hittem, az ebédet össznépi hányás követi majd, meglepő módon jobban éreztük magunkat tőle.  A kínai férfi viszont nem evett semmit, hanem 5 ember helyét elfoglalva végigfeküdt a padon és szenvedő arccal elaludt a felesége ölében, aki aggódva simogatta az arcát.

Az ebédet újabb horgászkísérlet követte, de ekkor már csak kicsi halakat fogtak azok, akik még lelkesek voltak, igaz, azokból ötöt-hatot is egyszerre.

Lassan ennek is vége lett, elindultunk visszafelé. A szigeteknél megálltunk és a program szerint lehetőség nyílt búvárkodásra, fürdésre, ami a nagy melegben nagyon jólesett, Kata is élvezte. A kínaiak ezt is nagyon komolyan vették: tetőtől talpig búvárruhába öltöztek, férj-feleség egyaránt, anyós körülöttük ugrált, segített nekik. A búvárruhára felvették a mentőmellényt, a lábukra békatalp került. A férj a búvárszemüveg-pipa mellé felcsatolta a vízálló fejkamerát, víz alatti fényképezőgépével lefotózta felismerhetetlenül beöltöztetett élete párját, majd kézen fogva elcsattogtak a lépcsőhöz. Óvatosan a vízbe ereszkedtek – először a férj, aztán a feleség, majd a létrába kapaszkodva ott is maradtak a hajó mellett, és egymás kezét fogva épp csak hogy bedugták a fejüket a vízbe. Mint kiderült, úszni egyikük sem tudott. A személyzet ezt látva azonnal cselekedett: a megmaradt tintahalmaradványokat beöntötték a korlát mellett a vízbe, így  hamarosan a környéken lévő összes kis és nagy hal a házaspár békatalpai körül kavargott, akik nagyon is elégedettek voltak a fejleményekkel.

Mi úszni tudó többiek is láttunk azért sok szép és különleges vízi élőlényt, a tengeri élővilág gazdag és változatos volt, Béci Andrissal sokáig lebegett a meleg, napsütötte vízben.

A hazaút csodaszép élménnyel ajándékozott meg bennünket: a tenger megnyugodott, lágy szellő fújdogált, a naplemente fényei rózsaszínre festették a felhőket, az aranyhíd ragyogott előttünk. Végül pedig a kapitány Andrisnak ajándékozta a (mások által is kifogott) 5 halacskát, amit otthon, a bungink konyháján elkészítettek nekünk, ez volt a vacsoránk és nagyon élveztük.

A többiek kicsit később érkeztek, de hamarosan ők is befutottak. Az ő napjuk is nagyon jól telt, Thalane-ban voltak kenutúrán, a mangrove erdő gyökerei között bujkáltak kis ladikjukkal és  nagyon tetszett nekik a profi idegenvezetőjük. Majmokat és rákokat láttak, rengeteget fotózták és videózták egymást, teljesen más volt nélkülünk a hangulatuk. A túra után a városban tették ki őket, sokat vásároltak és tuk-tukkal jöttek haza, ami egy újabb kaland volt számukra: a sofőr csak úgy kipörgette a húszat és centikre "száguldottak" el a sétáló emberek mellett!